CARI JALAN TURUNKAN HARGA LESEN MEMANDU

KUALA LUMPUR 26 Mei – Kerajaan digesa mencari mekanisme bagi mengurangkan kos mendapatkan lesen memandu yang kini mencecah RM1,250 untuk lesen kereta sedangkan perkara itu sebahagian daripada keperluan hidup.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, selain itu, kerajaan perlu mengkaji kaedah pembayaran termasuk memperkenalkan bayaran ansuran untuk memberi peluang golongan pelajar mendapatkan lesen memandu.

Malah katanya, beberapa perubahan perlu dilakukan terhadap sistem pengendalian dan peraturan termasuk melibatkan sekolah memandu bagi memastikan jumlah kemalangan diturunkan.

“Lesen kereta dan motor ini umpama satu aset penting terutama kepada individu yang baru memulakan pekerjaan serta pelajar sekolah. Tetapi bagaimana mahu mendapatkannya jika harga mahal?

“Kita sangat berharap harga diturunkan dan menjadi lebih murah sedikit. Apabila proses menjadi lebih murah kerajaan boleh mengetatkan undang-undang dan pemandu sudah semestinya tidak mempunyai alasan lagi bagi menjadikan jalan raya lebih selamat,” katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Kadar harga siling terkini yang ditetapkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Raya (JPJ) adalah RM 350 bagi lesen B2 (motosikal); RM1,150 bagi lesen D (motokar-manual) dan RM1,250 bagi lesen DA (motokar-Auto).-UTUSAN ONLINE

Artikel Oleh : Utusan Malaysia

CARI JALAN TURUNKAN HARGA LESEN MEMANDU – UTUSAN MALAYSIA – 26/5/18 was last modified: May 28th, 2018 by Hafizi

Sumber: PPIM

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*