Ini 10 ‘Free Gift’ Hotel Yang Patut Jika Anda Bawa Balik

Kalau anda tak ambil, ia akan dibuang oleh pihak hotel pun. Jom semak 10 barangan tersebut okey.

Bercuti dan menginap di hotel itu umpama me-time yang dinanti-nanti oleh ramai orang. Lagi best bila dapat pula menginap di hotel mewah. Bayangkan dengan empuk tilamnya, mengadap pemandangan pantai pula. Aduh! Malas nak balik kerja kan?

Tiba-tiba anda terpandang deretan sabun mandi dan botol comel-comel di bilik mandi. Eh! Boleh ke nak ambil?

Sebenarnya ada 10 free gift yang memang percuma untuk anda pun. Kalau anda tak ambil, ia akan dibuang oleh pihak hotel pun. Jom semak 10 barangan tersebut okey.

1) Toiletries
Comel ja kan, dengan saiz mini dan nama hotel pula tu. Siap setiap hari ia ditukar mengikut bilangan hari anda menginap. Jadi, bawa balik ja mana yang tak habis tu. Boleh sambung guna di rumah pula.

2) Selipar bilik
Biasanya hotel bertaraf empat bintang ke atas ada selipar atau alas kaki lembut ini. Jadi, bawa saja pulang ya.

3) Laundry bag
Terlupa bawa plastic untuk baju basah? Ambil sahaja plastik yang tersedia.

4) Tisu
Tisu tandas, tisu meja memang dah diperuntukkan untuk bilik tersebut. Jadi, tiada masalah anda nak ambilnya.

5) Buku panduan perjalanan & peta
Melambak peta dan risalah pelancongan yang disediakan di lobi hotel. Jadi, boleh ja ambil.

6) Air minuman
Biasanya ada 2 botol yang disediakan bagi setiap bilik. Boleh ambil secara percuma, cuma minuman lain tu jangan ya. Nanti anda dicaj dengan bil mahal pula.

7) Berus gigi, ‘shower cap’ dan sikat
Nampak ringkas ja, tapi ia berguna ketika saat kecemasan. Anda boleh gunakannya atau bawa pulang sahaja.

8) Surat khabar
Ada hotel yang menghantar ke bilik da nada juga yang boleh diambil di lobi. Jangan bimbang, semuanya percuma ya, kecuali yang telah dipasang rak kayu – itu hotel yang punya.

9) Buku nota, poskad dan pensil
Ini peluang terbaik untuk mengumpul buku nota dan pensil berjenama hotel. Biasanya benda ringkas begini lah yang kita perlukan di saat tidak terduga.

10) Minuman 3 in 1
Nak minum apa? Teh atau kopi? Susu atau gula? Jadi kalau tak habis, bawa balik ya. Rugi lah pula kalau anda tak ambil.Jadi, usah ragu-ragu pula nak ambil yang tersenarai di atas. Jangan ‘over’ sampai tuala pun nak ambil ya. Itu dah salah ya.

Tapi barangan Di bawah Ini Mohon Jangan Ambik. Ramai Yang Teringin nak ambik dan terambik tapi Baju mandi dibawah kebanyakkan hotel tidak boleh ambik bawak balik. Mohon jangan gatal2 tangan.

3 Rahsia Di Bilik Hotel Yang Anda Patut Tahu

Rahsia 1 : Jangan Guna Gelas Di Bilik

Gelas di bilik anda mungkin berkilat. Tapi ia sebenarnya menjijikkan. Kebanyakan staff mengemas bilik tidak mencuci gelas itu, tetapi hanya mengelapnya saja.

Dalam satu pendedahan oleh Fox News pada tahun 2007, kamera tersembunyi yang dipasang di hotel mewah bandar itu merakamkan yang gelas di bilik selalunya tidak dibasuh.

Kadang-kadang ia di sembur dengan pencuci tingkap dan dilap dengan tuala ko tor. Ada yang membersihkannya dengan menggunakan sarung tangan yang sebelum itu digunakan untuk mencuci mangkuk tandas.

Pilihan terbaik? Bawa cawan plastik dari rumah. Jika tidak pun, cuci dulu gelas dan cawan dengan air panas sebelum menggunakannya

 

Kesilapan 2 : Pintu Hotel Mudah Dibuka

Tidak kisahlah samada anda bercuti di hotel bajet ke atau hotel mewah, bawa sendal pintu anda untuk keselamatan.Mengapa?

Setiap kali anda berada di bilik, letak sendal di pintu. Mengapa? Sebab tak kiralah betapa canggihnya sistem keselamatan pintu anda, ia tidak se-selamat yang anda sangka. Sistem kunci rantai dan sistem kad elektronik mudah dibuka — tidak kiralah samada oleh orang luar ataupun staff hotel sendiri. Mudahkan?

Jadi anda perlukan sendal anda. Walaupun murah, sendal pintu adalah cara paling efektif menghalang orang yang tidak dikenali dari masuk ke dalam bilik sewaktu anda, pasangan anda dan anak-anak sedang tidur. Sila Ambil Perhatian.

 

Rahsia 3: Jangan Bersandar di Tingkap Bilik

Ya. Bersandarlah di tingkap bilik, jika anda ingin m4ti muda. Tingkap di bilik hotel selalunya tidak diperiksa dengan kerap, walaupun di bilik-bilik hotel mewah dengan staff high-class berbahasa Inggeris seperti di Kuala Lumpur.

Setiap bulan, ada saja berita dari seluruh dunia mengenai kanak-kanak dan juga orang dewasa yang jatuh disebabkan mereka bersandar di tingkap hotel. Tidak kiralah samada hotel tersebut hotel murah atau hotel mewah, kedua-duanya tidak selamat.

Tak percaya? Lihat apa yang anda jumpa bila anda google hotel window fall.

3 rahsia ini hanya kakitangan hotel sahaja yang tahu. Jadi nanti bila anda bercuti lagi, pastikan anda bawa sendiri cawan anda dan gunakan air mineral untuk minum.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SinarViral
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @SinarViral

Sumber :jomjalan

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*